Opinionsblogg

Där morgondagens supporterledare blir till

Ett av de mest briljanta initiativen i AIK-kretsar är Supporterakademin. I Supporterakademin får unga supportrar kunskap och verktyg för att driva projekt och frågor som berör supporterskap och AIK. Deltagarna får träffa framstående AIK:are och ledande personer inom politik och näringsliv och utbildas inom områden som skrivande, opinionsbildning, makt och politik, organisation och ledarskap och kreativitet. Under tio kvällar och en helgresa kommer deltagarna också närmre varandra och knyter vänskapsband för framtiden. 
 
 
En av grundarna av Supporterakademin är Simon Strand, och jag bestämde mig för att ställa några frågor till honom om akademin. Här är hans svar. 
 
Vad är Supporterakademin och när startade den?
Vi var några tämligen engagerade AIK-supportrar som insåg att det fanns mycket mer att uträtta än vad det fanns människor som hade kunskapen och intresset att uträtta dem. Oavsett om det var att ta tag i Friends akustik eller maximera bortaresandet så krävs det erfarenhet och kreativitet för att lyckas: då startade vi akademin för att fler skulle lära sig de rätta verktygen för att få saker att hända.

Varför startade ni Supporterakademin (vilka behov var den vid start tänkt att fylla)?
De frågor som var mest aktuella just då ha exempelvis med arenan att göra, men även exempelvis polisnotorna. Det var både renodlade supporterfrågor och frågor som har mer med AIK som klubb att göra. Sedan handlar det inte bara om nytta för AIK: utan också om att skapa en ny plattform för det som AIK på så många andra sätt går ut på: att folk ska träffas över gränserna, utvecklas och ha roligt.

Hur har upplägget utvecklats?
Upplägget har förfinats från år till år men är ändå ganska likt hur det såg ut från första början. Men akademin är egentligen bara summan av det som deltagarna vill uträtta under tiden, på så sätt är varje upplaga helt individuell. Det handlar om deltagarnas egna kreativitet och engagemang. Akademin ska bara stötta och underlätta för dem.

Vad har varit det roligaste?
Det roligaste är att se människor växa och utvecklas genom att fullborda bra projekt som de kanske inte hade föreställt sig att de skulle kunna uträtta innan de började. Även att Supporterakademin har gått i arv och i dag drivs av personer som varit deltagare i tidigare årskullar bevisar hur bra det har funkat.

Vilka utmaningar har ni mött?
Ofta är det en utmaning att få folk att faktiskt inse att de kan uträtta mycket mer än vad de tror. Men det brukar ge med sig till slut, om man bara är envis och tålmodig på samma gång.
 
Vem borde söka Supporterakademin?
Alla med idéer och engagemang.
 
Varför borde man söka Supporterakademin?
För att man får möjlighet att lära sig saker av smarta gästföreläsare med unika erfarenheter och insikter och för att man lär sig saker som man kommer ha användning av, både i AIK-sammanhang och i övrigt. Och inte desto mindre - för att man kommer få ett gäng nya goda vänner.
 
 

Kommentarer

Kommentera