Blogg

Zlatanstatyn: Taktlöst agerande av pamparnas SvFF

AIK:aren och ASK-medlemmen Patrik Sundberg om Zlatanstatyn och SvFF:s taktlösa agerande.

Efter Zlatans elfte guldboll tillkännagav Svenska Fotbollsförbundet igår att man låter resa en staty över fotbollsspelaren i anslutning till Nationalarenan. Diskussionen var omedelbar och (i vanlig ordning) hätsk. Med lite distans till beslutet vill jag dela min syn på det hela.

Tidigare i år fyllde AIK 125 år och i samband med det förverkligades en dröm som många AIK:are haft länge - vi reste en staty för att hylla klubben i våra hjärtan. I nästan ett års tid har en oerhörd mängd människor arbetat med att göra detta möjligt och 3000 specialtillverkade matchtröjor såldes för finansiera statyn. För några veckor sedan avtäcktes resultatet under en värdig ceremoni med bland annat AIK:s hedersordförande Lennart Johansson.

Statyn föreställer Isidor Behrens, en av AIK:s grundare, tillsammans med Putte Kock och är skapad med förlaga av ett känt fotografi då de båda möttes 1951. Statyn står passande nog placerad, väl avskilt men fullt synligt i ena hörnet av Putte Kocks plats. Ska jag sammanfatta slutresultatet med ett enda ord faller mitt val på: värdigt.

Ett par veckor senare nås vi alltså av beskedet att ytterligare en staty ska resas i området. En 2,7 meter hög staty där en guldblank Zlatan poserar med armarna i vädret och ett skynke runt höften. Som en grekisk gud. Och statyn speglar nog hur många (inklusive han själv) ser på Zlatan. Som en gud. Om jag får gissa kommer statyn att placeras rakt framför den södra ingången, mitt på torget.

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare och självklart ska det resas statyer föreställandes honom. Men det är ovanligt att vi reser statyer över nu levande människor, än mindre av sådana som fortfarande är yrkesverksamma. Men det går väl i linje med rådande tidsandan där man skriver biografier innan man hunnit leva (och än mindre begrunda resultatet av) sitt liv och best of-skivor innan man spelat in sin sista hit. Behöver jag påpeka att jag inte är helt tillfreds med samhällsutvecklingen här?

När vi skulle placera vår staty var det oerhört svårt att få mark tilldelad. Det ska bli spännande att se var Zlatan slutligen placeras och hur det rimmar med vad beslutsfattare sagt till oss. Står Zlatan över räddningstjänstens bestämmelser? För det här med Zlatan måste man ha vetat länge. Skulptören Peter Linde berättade för mig att han behövde två år (och en enorm summa pengar, hur finansierar SvFF statyn?) på sig att bli färdig.

AIK är hyresgäster på Nationalarenan och har därmed ingen rätt att bestämma i frågor som denna. Däremot tycker jag att människor som mött oss i vår process kunde varit tydligare med att förutsättningarna skulle förändras. Kanske hade vi agerat annorlunda då. Slutligen är Zlatans staty en aning vulgär för min smak, både vad gäller utformning och det faktum att han fortfarande är aktiv fotbollsspelare. Jag hade mycket hellre sett en något grånad nationalhjälte, med tårar i ögonen, avtäcka statyn av sig själv i naturlig storlek. Ett fruset minne av ett stort ögonblick, förevigat i brons. En chans för alla att minnas svunnen tid och bära den med sig in i evigheten. Men det är såklart en fråga om tycke och smak.

Precis som många gånger tidigare (minns Anders Svenssons bil) tycker jag att SvFF agerar taktlöst och inte på ett sätt som anstår de som ska leda svensk fotboll. Det går att hylla vår kanske störste idrottsman utan att för den sakens skull trampa folk på tårna. Men då måste man sluta vara pamp och inse att man är representant för en folkrörelse.

Text: Patrik Sundberg

 

Mest lästa inläggen

Elvira Eriksson

Föreningsdemokratin lever - men hur är det med föreningslivet?

Efter ett årsmöte med 924 deltagare blev förstås slutsatsen att föreningsde...

Elvira Eriksson

Försöket till matchfixning: Nu ska vi backa spelaren

Under morgonen meddelade SvFF, Polisen, AIK samt IFK Göteborg att kvällens ...

Elvira Eriksson

Polisen i Västra Götaland förnekar sig inte - övertrampen eskalerar i samband fotboll

Förra säsongen skrev jag om polisens insatser i Borås i samband med matchen...

Elvira Eriksson

Zlatanstatyn: Taktlöst agerande av pamparnas SvFF

AIK:aren och ASK-medlemmen Patrik Sundberg om Zlatanstatyn och SvFF:s taktl...

Blogg

5 anledningar till varför polismannen som misshandlar en supporter kommer att frias

Igår misshandlades en supporter i Malmö med flera batongslag trots att han mött poliserna med armarna uppsträckta i en gest som antyder att han inte avser ställa till med bråk. Här är 5 anledningar till att polismannen, trots detta inte kommer att fällas för detta brott:
 
1. Ingen polisman har någonsin fällts för våld mot en supporter
 
2. Ingen polisman har någonsin fällts för våld mot en supporter
 
3. Ingen polisman har någonsin fällts för våld mot en supporter
 
4.Ingen polisman har någonsin fällts för våld mot en supporter
 
5. Ingen polisman har någonsin fällts för våld mot en supporter
 
 


 

Mest omtyckta inläggen

Elvira Eriksson

5 anledningar till varför polismannen som misshandlar en supporter kommer att frias

Igår misshandlades en supporter i Malmö med flera batongslag trots att han ...

Elvira Eriksson

Där morgondagens supporterledare blir till

Ett av de mest briljanta initiativen i AIK-kretsar är Supporterakademin. I ...

Elvira Eriksson

Bengaler, pepparspray och kemisk lunginflammation - kommentar till Jan Majlards artikel i Svenska Dagbladet

Idag publicerade Svenska Dagbladet en gripande intervju om polisen Edward D...

Elvira Eriksson

Vänta nu, var inte fotbollen död?

Igår släppte SEF (Svensk Elitfotboll) årets publikresultat i Allsvenskan. Ö...

Blogg

Där morgondagens supporterledare blir till

Ett av de mest briljanta initiativen i AIK-kretsar är Supporterakademin. I Supporterakademin får unga supportrar kunskap och verktyg för att driva projekt och frågor som berör supporterskap och AIK. Deltagarna får träffa framstående AIK:are och ledande personer inom politik och näringsliv och utbildas inom områden som skrivande, opinionsbildning, makt och politik, organisation och ledarskap och kreativitet. Under tio kvällar och en helgresa kommer deltagarna också närmre varandra och knyter vänskapsband för framtiden. 
 
 
En av grundarna av Supporterakademin är Simon Strand, och jag bestämde mig för att ställa några frågor till honom om akademin. Här är hans svar. 
 
Vad är Supporterakademin och när startade den?
Vi var några tämligen engagerade AIK-supportrar som insåg att det fanns mycket mer att uträtta än vad det fanns människor som hade kunskapen och intresset att uträtta dem. Oavsett om det var att ta tag i Friends akustik eller maximera bortaresandet så krävs det erfarenhet och kreativitet för att lyckas: då startade vi akademin för att fler skulle lära sig de rätta verktygen för att få saker att hända.

Varför startade ni Supporterakademin (vilka behov var den vid start tänkt att fylla)?
De frågor som var mest aktuella just då ha exempelvis med arenan att göra, men även exempelvis polisnotorna. Det var både renodlade supporterfrågor och frågor som har mer med AIK som klubb att göra. Sedan handlar det inte bara om nytta för AIK: utan också om att skapa en ny plattform för det som AIK på så många andra sätt går ut på: att folk ska träffas över gränserna, utvecklas och ha roligt.

Hur har upplägget utvecklats?
Upplägget har förfinats från år till år men är ändå ganska likt hur det såg ut från första början. Men akademin är egentligen bara summan av det som deltagarna vill uträtta under tiden, på så sätt är varje upplaga helt individuell. Det handlar om deltagarnas egna kreativitet och engagemang. Akademin ska bara stötta och underlätta för dem.

Vad har varit det roligaste?
Det roligaste är att se människor växa och utvecklas genom att fullborda bra projekt som de kanske inte hade föreställt sig att de skulle kunna uträtta innan de började. Även att Supporterakademin har gått i arv och i dag drivs av personer som varit deltagare i tidigare årskullar bevisar hur bra det har funkat.

Vilka utmaningar har ni mött?
Ofta är det en utmaning att få folk att faktiskt inse att de kan uträtta mycket mer än vad de tror. Men det brukar ge med sig till slut, om man bara är envis och tålmodig på samma gång.
 
Vem borde söka Supporterakademin?
Alla med idéer och engagemang.
 
Varför borde man söka Supporterakademin?
För att man får möjlighet att lära sig saker av smarta gästföreläsare med unika erfarenheter och insikter och för att man lär sig saker som man kommer ha användning av, både i AIK-sammanhang och i övrigt. Och inte desto mindre - för att man kommer få ett gäng nya goda vänner.
 
 

Mest kommenterade inläggen

Elvira Eriksson

Föreningsliv, delaktighet och ”vad gör ni för hockeyn!?”

I idrottens värld så är föreningslivet, och föreningsdemokratin, något som ...

Elvira Eriksson

Klickskriverier på supportrarnas bekostnad

Fotboll och supporterfrågor genererar klick. Det vet inte minst jag i min r...

Elvira Eriksson

”För dom är rädda för AIK” - polisens resursslöseri i Borås

”De är fler poliser här än på ett derby”, en kommentar jag hörde flera gång...