Blogg

Zlatanstatyn: Taktlöst agerande av pamparnas SvFF

AIK:aren och ASK-medlemmen Patrik Sundberg om Zlatanstatyn och SvFF:s taktlösa agerande.

Efter Zlatans elfte guldboll tillkännagav Svenska Fotbollsförbundet igår att man låter resa en staty över fotbollsspelaren i anslutning till Nationalarenan. Diskussionen var omedelbar och (i vanlig ordning) hätsk. Med lite distans till beslutet vill jag dela min syn på det hela.

Tidigare i år fyllde AIK 125 år och i samband med det förverkligades en dröm som många AIK:are haft länge - vi reste en staty för att hylla klubben i våra hjärtan. I nästan ett års tid har en oerhörd mängd människor arbetat med att göra detta möjligt och 3000 specialtillverkade matchtröjor såldes för finansiera statyn. För några veckor sedan avtäcktes resultatet under en värdig ceremoni med bland annat AIK:s hedersordförande Lennart Johansson.

Statyn föreställer Isidor Behrens, en av AIK:s grundare, tillsammans med Putte Kock och är skapad med förlaga av ett känt fotografi då de båda möttes 1951. Statyn står passande nog placerad, väl avskilt men fullt synligt i ena hörnet av Putte Kocks plats. Ska jag sammanfatta slutresultatet med ett enda ord faller mitt val på: värdigt.

Ett par veckor senare nås vi alltså av beskedet att ytterligare en staty ska resas i området. En 2,7 meter hög staty där en guldblank Zlatan poserar med armarna i vädret och ett skynke runt höften. Som en grekisk gud. Och statyn speglar nog hur många (inklusive han själv) ser på Zlatan. Som en gud. Om jag får gissa kommer statyn att placeras rakt framför den södra ingången, mitt på torget.

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare och självklart ska det resas statyer föreställandes honom. Men det är ovanligt att vi reser statyer över nu levande människor, än mindre av sådana som fortfarande är yrkesverksamma. Men det går väl i linje med rådande tidsandan där man skriver biografier innan man hunnit leva (och än mindre begrunda resultatet av) sitt liv och best of-skivor innan man spelat in sin sista hit. Behöver jag påpeka att jag inte är helt tillfreds med samhällsutvecklingen här?

När vi skulle placera vår staty var det oerhört svårt att få mark tilldelad. Det ska bli spännande att se var Zlatan slutligen placeras och hur det rimmar med vad beslutsfattare sagt till oss. Står Zlatan över räddningstjänstens bestämmelser? För det här med Zlatan måste man ha vetat länge. Skulptören Peter Linde berättade för mig att han behövde två år (och en enorm summa pengar, hur finansierar SvFF statyn?) på sig att bli färdig.

AIK är hyresgäster på Nationalarenan och har därmed ingen rätt att bestämma i frågor som denna. Däremot tycker jag att människor som mött oss i vår process kunde varit tydligare med att förutsättningarna skulle förändras. Kanske hade vi agerat annorlunda då. Slutligen är Zlatans staty en aning vulgär för min smak, både vad gäller utformning och det faktum att han fortfarande är aktiv fotbollsspelare. Jag hade mycket hellre sett en något grånad nationalhjälte, med tårar i ögonen, avtäcka statyn av sig själv i naturlig storlek. Ett fruset minne av ett stort ögonblick, förevigat i brons. En chans för alla att minnas svunnen tid och bära den med sig in i evigheten. Men det är såklart en fråga om tycke och smak.

Precis som många gånger tidigare (minns Anders Svenssons bil) tycker jag att SvFF agerar taktlöst och inte på ett sätt som anstår de som ska leda svensk fotboll. Det går att hylla vår kanske störste idrottsman utan att för den sakens skull trampa folk på tårna. Men då måste man sluta vara pamp och inse att man är representant för en folkrörelse.

Text: Patrik Sundberg

 

Mest lästa inläggen

Elvira Eriksson

Föreningsdemokratin lever - men hur är det med föreningslivet?

Efter ett årsmöte med 924 deltagare blev förstås slutsatsen att föreningsde...

Elvira Eriksson

Försöket till matchfixning: Nu ska vi backa spelaren

Under morgonen meddelade SvFF, Polisen, AIK samt IFK Göteborg att kvällens ...

Elvira Eriksson

Polisen i Västra Götaland förnekar sig inte - övertrampen eskalerar i samband fotboll

Förra säsongen skrev jag om polisens insatser i Borås i samband med matchen...

Elvira Eriksson

Zlatanstatyn: Taktlöst agerande av pamparnas SvFF

AIK:aren och ASK-medlemmen Patrik Sundberg om Zlatanstatyn och SvFF:s taktl...