Blogg

Polisen i Västra Götaland förnekar sig inte - övertrampen eskalerar i samband fotboll

Förra säsongen skrev jag om polisens insatser i Borås i samband med matchen mellan Elfsborg och AIK. Polisen hade rustat till högriskmatch, med åtskilliga piketer och rytteri uppställda på rad när 890 AIK-supportrar släntrade in i Borås. Då var min invändning främst att detta var ett oerhört slöseri med våra samhällsresurser.
 
Men så läser jag idag GAIS Tifos vittnesmål om deras bortapremiär i Superettan mot Norrby IF. Jag tror att vi alla kan enas om att Norrby IF - GAIS inte är en särskilt riskfylld match. Men länets polis tyckte tydligen annorlunda. 
 
"Med anledning av att sätta dit en (1) person för brott mot maskeringsförbudet gick man in med hela polisstyrkan (cirka 30-40 poliser) precis utanför bortasektionen på inhägnat område, inklusive maskerade poliser (med dolda ID-nummer) samt hästar.
 
De vevade med batonger samt pepparsprayade runt sig, detta gjorde man från olika håll vilket ledde till att det inte fanns någonstans att ta vägen.
 
Vi upprepar: Polisen red alltså in med hästar på ett litet inhägnat område där det rörde sig mycket folk däribland barn och äldre personer. Detta för att ta fast någon som misstänks för ett brott som har samma påföljdsskala som snatteri!"
 
Jag hoppas att alla som läser detta inser orimligheten i ett sådant ingripande. Jag hoppas också att GAIS supportrar lyckats fånga så mycket som möjigt av detta på film. Jag hoppas att polisen i Västra Götalands län ska inse att deras agerande är ohållbart. 
 
Men egentligen så tror jag att de såg det som en övning inför den allvenska säsongen och måndagens match, då AIK möter Elfsborg återigen. 
 
Med anledning av detta uppmanar jag alla supportrar, oavsett lag, vara vaksamma och snabba med att filma polisen så fort övertramp sker. 
 

Mest lästa inläggen

Elvira Eriksson

Föreningsdemokratin lever - men hur är det med föreningslivet?

Efter ett årsmöte med 924 deltagare blev förstås slutsatsen att föreningsde...

Elvira Eriksson

Försöket till matchfixning: Nu ska vi backa spelaren

Under morgonen meddelade SvFF, Polisen, AIK samt IFK Göteborg att kvällens ...

Elvira Eriksson

Polisen i Västra Götaland förnekar sig inte - övertrampen eskalerar i samband fotboll

Förra säsongen skrev jag om polisens insatser i Borås i samband med matchen...

Elvira Eriksson

Zlatanstatyn: Taktlöst agerande av pamparnas SvFF

AIK:aren och ASK-medlemmen Patrik Sundberg om Zlatanstatyn och SvFF:s taktl...