Opinionsblogg

Klickskriverier på supportrarnas bekostnad

Fotboll och supporterfrågor genererar klick. Det vet inte minst jag i min roll som kommunikationsansvarig i Allmänna Supporterklubben. Det är också varför, gissar jag, som en sådan stor mängd kulturskribenter, ledarskribenter och avlönade tyckare, så ofta de kan, skriver om ”huliganproblemet” eller ”supportervåldet” eller ”stöket”. 

Idag tycker Karin Pihl att polisnotorna ska återinföras. Detta tycker Karin eftersom polisen är underbemannad och saknar resurser, och av den anledningen är det då rimligt att några fotbollsklubbar betalar för den polisnärvaro som behövs vid deras arrangemang.

Karin känner, förvånande nog, också till att polisnotor inte är något nytt hittepå, utan något som redan provats på för några år sedan. Och avskaffats, efter hård kritik. Det blir liksom så när en statlig myndighet bestämmer sig för att utöva den formen av beskyddarverksamhet som annars förknippas med ljusskygga MC-klubbar. Du måste betala för ditt beskydd, beskyddaren bestämmer helt utan din inblanding omfattningen av ditt beskydd och vad det är värt, ingen förhandling, och du har inte möjlighet att avstå från beskyddet.

Jag har funderat idag på hur Karin resonerat sig fram till det här. Eller om hon liksom många andra skribenter agerat utifrån sina irrationella känslor baserat på överdrivna svara rubriker i media. Nu lutar jag visserligen mot det senare - Karin, det är liksom inte en vanligt förekommande grej att fotbollspublik får bengaler i huvudet i parti och minut. Men jag vill ändå ge er mina fem cent i frågan.

Jag funderar på om Karin tänkt på det här med rättstaten, och allas vår rätt att åtnjuta polisens beskydd. Bör inte vi som fotbollssupportrar tillika skattebetalare, redan stå under polisens beskyddande vingar? Inte det? Då borde vi kanske börja kika på fler sammanhang för särbeskattning. Kanske kan hyresgästföreningarna i Vivalla, Ronna, Husby och Rosengård ta notan för de insatser som boende deras bostadsområden förorsakar? Nattklubbarna på Stureplan och Avenyn bör väl ändå bekosta konstaplarna i storstadsområdena på lördagkvällar?

Blir det inte också lite knepigt, Karin, att de personer, dvs ”alla de glada fans” som går på fotboll, blir de som får ta kostnaden? Indirekt så är det förstås vi, som är medlemmar i föreningarna, som går på matcherna, som skapar klubbens intäkter som får ta smällen. Både genom sämre fotbollskvalitet och ökade biljettkostnader. Det låter lite som kollektiv bestraffning, tycker du inte?

Om Karin Pihl verkligen var intresserad av huliganproblematiken, eller orolig över hur det är fatt med polisen, så skulle hon inte yra om polisnotor. Hon skulle verka för ökade resurser hos polisen, hon skulle sätta sig in i, och försöka förstå, och mer korrekt återge den problematik hon talar om och vilka insatser som ger effekt, hon skulle föreslå ökad dialog och samverkan mellan polis, klubbar och supportrar.

 
Men nu misstänker jag att Karin inte alls är intresserad av fotbollen, dess besökare eller ens polisens brist på resurser. Utan mer av klick.
 
 

Kommentarer

#1 - Robert

Vi har ett s.k "huliganproblemet” eller ”supportervåldet” . Bara en idiot kan blunda för det. Men hur löser vi detta? Mer icke-firma på årsmötena?

Kommentera